Ve čtvrtek 18.5.2023 jsme podnikly s žáky šestých tříd, v rámci dějepisné exkurze, výpravu do archeoskanzenu Kovářov (Jihočeský kraj).  

Program exkurze byl rozdělen do dvou částí – naučné a zábavní.  V naučné se děti hravou formou seznámily se životem našich předků v raném středověku a jejich každodenními činnostmi. Zhlédli jsme slovanské polozemnice (domky se střechou z rákosu), včetně jejich skromného vybavení. Bylo nám předvedeno, jakým způsobem tehdejší vesničané pracovali (předení vlny, tkaní látek, práce na hrnčířském kruhu…). Naši šesťáci si sami vyzkoušeli orat pluhem, přepravit velký kámen, vyrobit z hlíny posvátné amulety, z obilných zrn vlastnoručně umlít mouku na kamenném drtidle, uhníst těsto, zhotovit z něj placky a rovnou si je upéct na ohni. Zároveň s tím, museli stíhat drbat kozu „Nugáta“, která si vyžadovala velkou pozornost 😊. V překrásné přírodě nás obklopovali i další zástupci fauny – stádečko hnědých koz, huňaté ovečky, kachny, slepice a žabí pěvci. 

V zábavní části jsme absolvovaly chůzi bez bot po kilometr dlouhé přírodní stezce, zahrály si „fotbalgolf“ a zamotaly se ve velkém dřevěném bludišti. Žáci si vyzkoušeli poměrně velké množství her a hlavolamů rozmístěných po celém areálu a přes spíše zataženou oblohu si užili i vodní hrátky. 

Nejen, že jsme se ocitly v oživené vesnici raného středověku, ale strávily jsme zde den plný zážitků a poznání. Děják prostě není nuda!!! 😉 
 
Všem účastníkům zájezdu děkujeme za prima den!  

Mgr. Langerová, Mgr. Lisá, Mgr. Šimková